سامانه مودیان یکی از مهمترین سامانههای آنلاین در حوزه مالیات محسوب می شود که توسط سازمان امور مالیاتی کشور راهاندازی و بهرهبرداری شده است. این سامانه با هدف تسهیل امور و دریافتهای مالیاتی و همچنین اطلاعرسانی بهتر به مؤدیان مالیاتی طراحی گردیده است. با الزامی شدن قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، اشخاص مشمول این قانون موظف به ارسال صورتحساب های خود به صورت الکترونیکی شدند، اما متاسفانه به دلیل آموزش ناکافی در این زمینه اغلب مودیان با مشکلاتی در این زمینه روبه رو شدند و همواره در این مسیر با چالش ها و ابهاماتی رو به رو بوده اند به همین دلیل مجموعه کاریا حساب بر آن شد تا مقاله ی جامعی دربازه ی سوالات و ابهامات پیش رو مودیان را جمع آوری نماید تا قدمی در جهت ارتقای آگاهی مودیان برداشته باشد.
این مقاله با هدف اطلاعرسانی جامع و راهنمایی هرچه بهتر کاربران سامانه مودیان تهیه و تدوین شده است. در این مقاله سعی شده پاسخ تمامی سوالات و ابهاماتی که معمولاً توسط مؤدیان و کاربران مطرح میگردد، به صورت حرفهای، کاربردی و بر اساس منابع معتبر ارائه گردد.
سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان یک پلتفرم آنلاین است که نقش یک واسطه بین مودیان و سازمان امور مالیاتی را بر عهده دارد، مودیان جهت انجام امور مالیاتی می بایست در این سامانه ثبت نام کنند .به هر مودی در سامانه مودیان یک کارپوشه اختصاص داده می شود تا بتواند از طریق آن پرونده های مالیاتی خود را پیگیری نماید.همچنین فاکتورهای الکترونیکی که از طریق نرم افزار واسط سامانه مودیان صادر می شود را باید در کارپوشه بارگزاری نمائیم و خریدار نیز باید از طریق کارپوشه خود آن را تائید نماید.
چه اشخاصی مشمول قانون پایانه های فروشگاهی می باشند؟
کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن.
تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چه زمانی است؟
تاریخ مشمولیت برای مودیانی که هم اکنون در حال فعالیت می باشند، از تاریخ های اعلام شده در فراخوان سامانه مودیان بوده، و برای مودیانی که بعد از این تاریخ شروع به فعالیت رسمی کرده اند، از تاریخ شروع فعالیت آنها محاسبه می شود.
شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی از 22 کاراکتر تشکیل شده است که به هر صورتحساب الکترونیکی اختصاص داده می شود. این شماره ی یکتا از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است. که مولفه ی اول شناسه یکتای مالیاتی است با 6 کاراکتر، مولفه ی دوم تاریخ ثبت صورتحساب است با 5 کاراکتر، مولفه سوم سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی است با 10 کاراکتر و مولفه ی چهارم رقم کنترلی است با یک کاراکتر
انواع صورتحساب الکترونیکی چیست؟
سه نوع صورتحساب الکترونیکی داریم:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول: صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا یا خدمت فروش رفته.
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: صورتحسابی است با شماره منحصر به فرد مالیاتی و اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل کالا یا خدمات و بدون اطلاعات خریدار.
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی، که حسب مقررات اعلامی از طرف سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.
هرکدام از این صورتحساب ها، به ویژه صورتحساب الکترونیکی نوع اول الگوهای اختصاصی برای برخی از انواع کسب و کارهای خاص دارند. مودیان حتما باید صورتحساب الکترونیکی را با الگوی مناسب کسب و کار خود ارسال کنند.
بابت ارائه خدمات به خارج از کشور، چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر می گردد؟
صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات توجه داشته باشید درج اطلاعات خریدار خارجی و شماره اظهارنامه گمرکی کاملا اختیاری می باشد
آیا درج شماره اقتصادی خریدار برای صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی است؟
اگر خریدار شخص حقوقی باشد ، درج شماره اقتصادی ضروری می باشد ولی در صورتیکه خریدار به عنوان مصرف کننده ی نهایی باشد نیازی به درج شماره اقتصادی نمی باشد.انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی نیز متناسب با نوع خریدار تعیین میگردد.
چند نوع الگو برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول وجود دارد؟
7 الگو
فروش – فروش ارزی- صادرات-بلیت هواپیما – قبوض خدماتی – قرارداد پیمانکاری -طلا، جواهر و پلاتین
چند روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
ارسال صورتحساب های الکترونیکی به سه طریق امکان پذیر می باشد:
1- ارسال صورتحساب از طریق نرم افزار واسط سامانه مودیان که توسط مودی انجام می شود
2-ارسال صورتحساب از طریق شرکت های معتمد مالیاتی
3- ارسال صورتحساب از طریق نرم افزار های حسابدرای متصل به سامانه مودیان که توسط خود مودی انجام می شود
منظور از شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست؟
با توجه به الزام در ارسال صورتحساب های به صورت الکترونیکی برخی از مودیان وقت کافی برای اینکار را ندارند ویا آموزش کافی در این زمینه را ندیده اند به همین دلیل سازمان امور مالیاتی به برخی از شرکت ها مجوز ارائه ی خدمات مالیاتی از جمله صدور صورتحساب های الکترونیکی را داه است تا اشخاص بهانه ای در تاخیر ارسال صورتحساب ها نداشته باشند
انواع شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست؟
نوع اول: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی کشور و نظارت بر عملکرد مودیان در این حوزه
نوع دوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه آموزش به مودیان مالیاتی در ارتباط با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مودی می باشد
نوع سوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی ، تنظیم اظهارنامه های مالیاتی، تهیه و نگهداری دفاتر
شناسه یکتا حافظه مالیاتی چیست؟
شناسه یکتای حافظه ی مالیاتی شماره منحصر به فردی است با 6 کاراکتر که در قسمت مولفه اول شماره منخصر به فرد مالیاتی قرار میگیرد.مودی برای دریافت شناسه یکتا باید از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان اقدام نماید.
تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شناسه یکتای حافظه مالیاتی جزئی از شماره منحصر به فرد مالیاتی است (6کاراکتراول) و به واسطه آن برای سازمان امور مالیاتی کشور محرز میشود که صورتحساب توسط کدام مودی و در چه مکانی صادر شده است.شماره منحصر به فرد مالیاتی برای هر صورتحساب به صورت جداگانه صادر می شود
امکان ارسال صورتحساب های الکترونیکی به صورت کلی وجود دارد؟
بله. ارسال صورتحساب های الکترونیکی در قالب بسته های حداکثر 100 تایی امکانپذیر میباشد.
آیا پس از ارسال صورتحساب الکترونیکی امکان ویرایش آن وجود دارد؟
خیر. مودی تنها میتواند در صورت لزوم، صورتحساب الکترونیکی اصلاحی، ابطالی و برگشت از فروش با توجه به نیاز صادر نماید
درصورت صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش یا اصلاحی، امکان ابطال صورتحساب الکترونیکی برگشتی یا اصلاحی وجود دارد؟
بله، امکان اصلاح یا ابطال و صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش وجود دارد.
اگر صورتحسابی دو یا چند بار برگشت از فروش زده شود، با چه راهکاری اطلاعات و شماره صورتحساب مرجع درآن ثبت می شود؟
اگر برای یک صورتحساب ، صورتحساب برگشت از فروش صادر شود، باید در آن از شماره منحصر به فرد مالیاتی به عنوان شماره مرجع استفاده شود،در صورتیکه صورتحساب برگشت از فروش نیاز به برگشت از فروش جدید داشته باشد، از شماره آن به عنوان شماره منحصر به فرد مالیاتی مرجع در صورتحساب الکترونیکی جدید استفاده خواهد شد چرا که هر شماره مالیاتی مرجع تنها یکبار استفاده میشود.
آیا امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
بله. در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و عضو سامانه مودیان باشد، امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی پس از درج صورتحساب به صورت خودکار درکارپوشه خریدار، حداکثر تا30 روز وجود دارد. درصورت عدم واکنش خریدار تا زمان مقرر، صورتحساب الکترونیکی به صورت خودکار تایید میگردد.
آیا امکان اصلاح صورتحساب الکترونیکی ابطالی وجود دارد؟
خیر، امکان اصلاح صورتحسابهای الکترونیکی ابطالی وجود ندارد.
شناسه کالا یا خدمات چیست؟
شناسه کالا و یا خدمات یک کد 13 رقمی می باشد که تولید کنندگان، واردکنندگان و یا ارائه دهندگان خدمات قبل از ورود یک کالا به بازار موظف به دریافت آن از وزارت صنعت، معدن و تجارت میباشند.
شناسه کالا و خدمات را می توان از آدرس stuffid.tax.gov.ir و یا از طریق افزونه کاریاسیستم جست و جو و دریافت نمود
اگر پایانه فروشگاهی مودی به هر دلیلی با مشکل مواجه شود و امکان صدور صورتحساب الکترونیکی وجود نداشته باشد، چه روش جایگزینی وجود دارد؟
مودی میبایست مراتب را حداکثر تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود یا به هر طریق دیگریکه سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نماید، یا شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی اعلام نموده و تا زمان امکانپذیر شدن صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه های فروشگاهی، مطابق دستورالعمل موضوع ماده 12 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، نسبت به ثبت و ارسال صورتحسابهای صادره به سازمان اقدام نماید.
آیای اتباع غیر ایرانی می توانند شماره اقتصادی دریافت نمایند؟
بله، امکان اعطاي شماره اقتصادي به اتباع غيرايراني وجود دارد.
حد مجاز فروش برای واحدهای جدیدالتاسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی چقدر است؟
حداکثر تا سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم در هر دوره مالیاتی، میتوانند صورتحساب الکترونیکی صادر کنند.
تکالیف پیش پرداختهای خرید کالا در صدور صورتحساب الکترونیکی چیست؟
در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، مبالغ پیشپرداخت به عنوان مبلغ نقدی در صورتحساب الکترونیکی ثبت میشود.
انواع پرداخت در صورتحساب الکترونیکی چیست؟
مودی با توجه به انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی می تواند از:
روش تسویه(نقدی، نقدی-نسیه، نسیه)
و نحوه پرداخت(وجه نقد، چک بانکی، ساتنا، پایا و سایر) استفاده کند.
کدام صورتحساب الکترونیکی از نظر سازمان امور مالیاتی کشور معتبر محسوب می شود؟
صورتحسابی که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی باشد و با موفقیت به سامانه مودیان ارسال شده باشد
مدت زمان اعتبار توکن سامانه مودیان چند ساعت است؟
4 ساعت از زمان دریافت توکن.
در صورت کاهش یا افزایش تعداد یا مقدار مواد مورد معامله، می بایست چه نوع صورتحسابی صادر گردد؟
صورتحساب های الکترونیکی ارسالی را میتوانیداصلاح، ابطال و یا برگشت از فروش بزنید.
در صورتحساب الکترونیکی ابطالی، وارد کردن کدام یک از اقلام اطلاعاتی اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی، شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع، تاریخ و زمان صدور صورتحساب (میلادی)، شماره اقتصادی فروشنده.
در فاکتورهای الکترونیکی اصلاحی و برگشت از فروش ثبت چه مواری اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع به علاوه کلیه اقلام اطلاعاتی صورتحساب مرجع.
آیا مدت زمان مشخصی برای صدور صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی در سامانه مودیان وجود دارد؟
خیر ، مهلت زمانی برای صدور صورتحساب اصلاحی ، برگشت از فروش و ابطالی تعیین نشده است ولی زمان صدور صورتحساب مرجع تا ارسال آن به سامانه مودیان نباید بیش از یک هفته باشد
درصورتی که خریدار فعال اقتصادی باشد اما فروشنده، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر نماید، تکلیف اعتبار مالیاتی خریدار چیست؟
خریدار باید از فروشنده بخواهد تا صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر شده را باطل نماید و صورتحساب نوع اول را در سامانه مودیان ثبت نماید
در صورتیکه صورتحساب توسط فروشنده ثبت شود ولی توسط خریدار رد شود،وضعیت مالی صورتحساب چگونه است؟
تا زمانی که فروشنده صورتحساب را باطل نکند،صورتحساب به عنوان فروش محاسبه می شود، ولی بابت عدم ارسال صورتحساب مشمول جریمه نخواهد شد و در ضمن به خریدار هم اعتباری تعلق نمی گیرد
برای وارد کردن شناسه کالای اختصاصی در سامانه stuffid چه باید کرد؟
شناسه های اختصاصی کالاها بعد از صدور به سازمان امور مالیاتی ارسال میشوند و مشمولیت شناسه ها بررسی و بعد در سامانه stuffid ثبت میشوند
در چه مواردی باید فاکتور را ابطال نمود؟
درصورت ثبت اشتباه یا نیاز به تغییر موارد زیر، امکان اصلاح وجود ندارد و می بایست صورتحساب ابطالی صادر گردد:
۱- مشخصات خریدار
۲- شناسه کالا یا خدمت
۳- نوع و الگوی صورتحساب
۴- تاریخ صورتحساب
۵- در صورتیکه تمام اقلام کالا یا خدمت برگشت داده شده باشد.
ارور شناسه مرجع اشتباه است چطور رفع می شود؟
شما باید منتظر باشید تا صورتحساب ابطالی در کارپوشه خریدار تعیین تکلیف شود سپس باید صورتحساب جدید صادر کنید و شماره مالیاتی مرجع لازم نیست
گواهی مهر سازمانی چیست؟
گواهی مهر سازمانی یا امضای الکترونیکی یک فایل نرم افزاری هست که تایید کننده ی هویت دیجیتال مالک می باشدکاربردش در سامانه مودیان استخراج کلید عمومی جهت ساختن شناسه ی یکتای مالیاتی در کارپوشه و استخراج کلید خصوصی جهت ارسال فاکتور از طریق نرم افزار حسابداری یا نرم افزار واسط هست زمانی که مودی قصد ارسال مستقیم فاکتور الکترونیکی به سامانه مودیان داشته باشد(عدماستفاده از شرکت های معتمد مالیاتی)
فرق فاکتورهای تائید شده و تائید سیستمی در کارپوشه چیست؟
فاکتورهای تایید شده مواردی هستند که خریدار رویت و تایید نموده، فاکتورهایی که تایید سیستمی هستند مواردی می باشد که ۳۰ روز در کارپوشه خریدار بوده و واکنش نداشته لذا خود به خود و به صورت سیستمی تایید شده( خریدار ۳۰ روز فرصت واکنش نسبت به فاکتور را دارد و بعد از این زمان به صورت سیستمی تایید می شود)
اگر شناسه اختصاصی در سامانه stuffid موجود نباشد،چطور میتوان تهیه نمود؟
اگر شناسه کالای عمومی مشابه کالای شما وجود ندارد باید نسبت به اخذ شناسه اختصاصی کالای خود از سایت ntsw اقدام نمایید. تمامی کدها را مرکز شماره گذاری کالا صادر میکند و مدتی زمان میبرد تا در sttufid جایگذاری شود.
برای دریافت شناسه اختصاصی کالا می توانید از خدمات کاریا حساب در این زمینه با پرداخت کمترین هزینه بهره مند شوید
کلام آخر
در این مقاله سعی نمودیم تا اکثر سوالات شما کاربران گرامی را پاسخ دهیم در صورتیکه سوال شما در بین سوالات مطرح شده نمی باشد م یتوانید از قسمت دیدگاه برای ما مطرح نمائید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.
1 دیدگاه
با سلام و احترام لطفا بفرمایید در زمان حذف یا اصلاح فاکتور چرا نمیشود درقسمت نوع خریدار چیزی راوارد کرد یا انتخاب کرد.